lördag 19 september 2009

Kärleksört och GotlandJag har varit på tjänsteresa till Gotland. Anlände vid midnatt i torsdags och kom hem efter midnatt i går kväll. Det var ett fantastiskt väder, så det det var synd att jag inte kunde stanna hela helgen. Den understa bilden visar utsikten från hotellrummet vid 7-tiden på morgonen.
Och så till trädgården.
På flera ställen i trädgården har vi Kärleksort. Alla stammar från samma växt från början. Just nu börjar de komma i sitt esse. De är mörkt röda, fina men påminner tyvärr om att hösten snart är över oss.
Lite Kärleksörtsfakta:
"Kärleksörten användes enligt Retzius (1806) mot liktornar och brännsår, och han skriver också att "Allmogen har med denna Örten hwarjehanda skrock". Den ingick i farmakopén, som Telephii herba, radix, men redan 1868 skriver Nyman att den gått ur bruk, men han påpekar dock att krossade blad kan lindra svedan vid brännsår.
Artnamnet telephium ska syfta på Telefos, kung i Mysien, som då han sårats svårt av Akilles botade sig genom att lägga blad av kärleksört på såren. Det svenska namnet kärleksört har den, enligt Nyman (1868), fått för att den ansågs kunna spå i kärleksfrågor." All denna fakta kommer från Den virtuella floran. Det är mycket man kan lära sig på Internet.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Vilken fin utsikt! Och vi som inte har kärleksört nu! Den är ju rätt tacksam.
    Matronan

    SvaraRadera