söndag 30 maj 2010

Mellan hägg och syrénUttrycket mellan hägg och syren sägs första gången ha använts av en skomakare som tog semester på försommaren och satte upp en skylt med texten ”Stängt mellan hägg och syren”. Det ska sannolikt uttolkas som perioden mellan det att häggen respektive syrenerna slagit ut. Den perioden kan av klimatskäl förstås skilja sig en del över landet, men det refererar normalt till en kort period under försommaren (den stackars skomakaren kunde förmodligen inte unna sig någon längre semester). Teorierna om uttryckets ursprung – och upphovsman – är många, men ingen av teorierna har kunnat beläggas. Många anser dock att uttrycket varit vanligt bland just skomakare
(Källa Språkrådet.se)
Allt detta med anledning av syrenerna nu blommar överallt. Någon hägg ser vi dock inte till i trädgården. Men en liten gul blomma har vaknat till liv trots kylan... Och smultronen blommar och ger tecken på att värmen och små röda bär närmar sig!

2 kommentarer:

  1. Häggen har väl blommat över allaredan, tror jag... Jag har också tvillingblomma i år. Den var så söt så jag kunde inte motstå den! Helt ny för mig.
    Hulda

    SvaraRadera
  2. Hej! Lämnar en liten hälsning för att tala om att jag har varit inne och hälsat på här i Rosornas Dal! Kram/ Leni

    SvaraRadera