torsdag 27 augusti 2009

Återanvända fuchsior

På framtrappan har vi i år två fuchsior från tidigare års terassblommor. Mannen klarar ibland inte av att slänga blommor när säsongen är över utan försöker få dem att övervintra i garaget. Ibland lyckas det, men oftast inte så då får han slänga dem på våren i stället.
Detta är emellertid ett lyckat ett exempel. De olika färgerna beror inte på någon mystisk omvandling utan på att det är två helt olika plantor från början. Men de passar ju bra ihop. Visste ni att det finns ett fuchsiasällskap? Det finns både en svensk och en europeisk rörelse. Totalt har man tillsammans 20 000 medlemmar. Inte dåligt. Namnet då? Jo, det kommer från en tysk professor som hette Leonhardt Fuchs som levde 1501-1566. Botanik och läkeväxter var ett par av de områden han arbetade. Men troligen hade han aldrig sett en fuchsia eftersom det inte var förrän 1703 som en katolsk missionär, Charles Plumier, för första gången beskrev blomman som han funnit på en av sina växtinsamlingsresor i Västindien och Sydamerika. och döpte den till Fuchsia för att hedra den gamle professorn.
Tänk vad man lära sig på Internet!

1 kommentar:

  1. Hej!
    Vad duktig han är! Fuchsior är ju så fina, men svåra. Har försökt en gång, men blommorna bara trillade av! Så det är nog inget för mig.
    Matronan

    SvaraRadera